Rab

Rab

Otok Rab smješten je na sjevernom dijelu Jadranskog mora kao dio Kvarnerskog arhipelaga. Uz grad Rab, na otoku je još 7 mjesta: Lopar, Barbat, Banjol, Palit, Kampor, Mundanije, Supetarska Draga. Na Rabu živi približno 9 000 stanovnika. Mještani se bave organiziranim turizmom već više od 120 godina, ali i pratećim djelatnostima (ribarstvo, stočarstvo, maslinarstvo, vinarstvo, brodogradnja…). Razvoj turizma na otoku prvenstveno je omogućila ugodna mediteranska klima čija je glavna značajka toplo ljeto i blaga zima. Broj sunčanih sati iznosi prosječno 2 497 sati godišnje. Prosječna temperatura zraka ljeti je 26 C, a prosječne temperature mora od svibnja do listopada iznose preko 23 C.

shadow

Rab

Prva asocijacija na grad Rab mnogima su zasigurno četiri poznata rapska zvonika i zamišljena slika grada kao broda s četiri jarbola. To su: zvonik crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije – katedrale, zvonik crkve sv. Ivana Evanđeliste (smješten uz ostatke crkve), zvonik crkve sv. Andrije Apostola i zvonik crkve sv. Justine.
Burna i slavna povijest otoka i grada ostavila je bogato kultuno – povijesno nasljeđe koje se ogleda u arhitekturi sakralnih i drugih objekata, spomeničkoj baštini, arheološkim nalazima, u tradiciji i običajima. Duh prošloga vremena još se može osjetiti u šetnji rapskim ulicama. U ljetnim mjesecima ulice i trgovi preplavljeni su turistima i prodavačima suvenira.
U smjeru Kampora, pri dnu uvale sv. Eufemija, nalazi se franjevački samostan sv. Bernardina sa dvije crkve (sv. Eufemije i sv. Bernardina) i muzejem u kojem se nalaze slike, vrijedne stare knjige, crkvene umjetnine, etnografska zbirka, numizmatička kolekcija…
Zaštitnik otoka Raba je sv. Kristofor po čijem je zagovoru prema legendi otok nekoliko puta spašen od napadača. Relikvijar (škrinja) za svečevu lubanju iz 12. st. čuva se u Sakralnoj zbirci rapske katedrale.
Jedna od većih kulturnih manifestacija otoka je “Rapska fjera” koju svake godine posjeti više desetaka tisuća turista. Za vrijeme Fjere (25. – 27. srpnja) ulice grada Raba postaju pozornica na kojoj akteri u srednjovjekovnim kostimima prikazuju stara umijeća i zanate. Posljednja večer obilježava se velikim viteškim turnirom na Trgu sv. Kristofora gdje se rapski samostreličari nadmeću u gađanju samostrelom, pokazujući svoje vještine, precizno oko i sigurnu ruku. Rapski samostreličari nastupaju i više puta tijekom sezone.
Rab je osvojio brojne nagrade među kojima se izdvajaju: 2004. Rab – najbolja turistička destinacija u Hrvatskoj, 2005. viceprvak turizma te “Srebrni cvijet Europe”, kao jedna od najuređenijih i najpoželjnijih europskih destinacija uopće. Rabljani se posebno ponose svojim Plavim zastavama.